Érdekességek a mézről

Az egyiptomi piramisok feltárásakor több sírkamrában is romlatlan mézre 
bukkantak a régészek, amellett, hogy a „minőségét háromezer évig megőrzi 
„ csodája mellett, arra is utal, hogy már az ókorban ismerték és fogyasztották a 
mézet az emberek.
 A középkori kolostorokban is rendszeres volt a méhészkedés. Hazánkban a 
szerzetesrendek megalakulása után vált népszerűvé. Egy kilogramm méz 
összegyűjtése érdekében a méhek kb. 3 millió virágot látogatnak meg nektárt 
gyűjtögetve. E virágok látogatása közben akkora távolságot tesznek meg, hogy 
hatszor körberepülhetnék a földet. A méz szervezetünk számára nélkülözhetetlen 
anyagokat tartalmaz. Fő összetevője a cukor és a víz. Ezenkívül 190 tápanyagot 
tartalmaz, többek között 19 aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 vitamint, 
enzimeket, nyomelemeket. Tudnunk kell, a mézben lévő cukor természetes, 
nem kémiai eljárással „készül.” A mézben lévő víz pedig kétszeres szűrésen 
megy keresztül ( az egyik filter a növény, amiből a nektár származik, a másik 
pedig a méhecske, aki a nektár érlelése során ismét kivonja a nektárban lévő 
vizet). A mézben lévő természetes cukrok (szénhidrátok) mennyisége 80 % körüli, 
a méz fajtájától függően. A méz színe, illata, aromája, állománya és összetétele 
függ attól, hogy milyen növény(ek) virágairól, vagy esetleg milyen egyéb cukrot 
tartalmazó nedvekből gyűjtötték a méhek a méz alapanyagát. A méz színe a 
víztiszta átlátszótól, vagy a hófehér kristályos színtől a sárga, sárgásbarna, 
zöldessárga, vörösesbarna színárnyalatokon át a kávébarnáig, sőt egészen a 
feketéig terjedhet rendkívül sok színárnyalatban.
 

A méhek által készített érett méz korlátlan ideig eltartható. A ki-kristályosodása egy

természetes folyamat. A kristályos mézet 40-45 C fokon történő folyamatos 

melegítéssel (vízzel telt edényben) visszaállíthatjuk az eredeti állapotába. Érdemes 

a mézet hűvös, sötét és száraz helyen tárolni. 

Ajánlott a 15 C fok körüli hőmérsékleten tartani. 

A méz könnyen felszívódó természetes cukor tartalma miatt gazdag energiaforrás, 

ugyanakkor nem hizlal, mert a gyümölcscukor a májban glikogénként raktározódik, 

a szőlőcukrot pedig az izmok használják fel gyorsan. Igen gazdag B1, B2, B3, B8, 

és B6 vitaminban, emellett rengeteg kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, 

foszfor, kálium, nátrium, cink és a szervezet az anyagcsere és a baktériumok 

elleni védekezés során keletkező szabad gyököktől védő természetes antioxidáns 

van benne. A méz különleges táplálék, amely sokáig az egyetlen édesítőszer volt.

Fogyasztása ellenjavallott: cukorbetegség, belső elválasztású mirigyek 

túlműködése ( pajzsmirigy, hipofízis, mellékvese), kóros elhízás, kórosan magas 

koleszterin szint, méz allergia, gyomorsav túltengés esetén.