Érdekességek a mézről
Az egyiptomi piramisok feltárásakor több sírkamrában is romlatlan mézre
bukkantak a régészek, amellett, hogy a „minőségét háromezer évig megőrzi
„ csodája mellett, arra is utal, hogy már az ókorban ismerték és fogyasztották a
mézet az emberek.
A középkori kolostorokban is rendszeres volt a méhészkedés. Hazánkban a
szerzetesrendek megalakulása után vált népszerűvé. Egy kilogramm méz
összegyűjtése érdekében a méhek kb. 3 millió virágot látogatnak meg nektárt
gyűjtögetve. E virágok látogatása közben akkora távolságot tesznek meg, hogy
hatszor körberepülhetnék a földet. A méz szervezetünk számára nélkülözhetetlen
anyagokat tartalmaz. Fő összetevője a cukor és a víz. Ezenkívül 190 tápanyagot
tartalmaz, többek között 19 aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 vitamint,
enzimeket, nyomelemeket. Tudnunk kell, a mézben lévő cukor természetes,
nem kémiai eljárással „készül.” A mézben lévő víz pedig kétszeres szűrésen
megy keresztül ( az egyik filter a növény, amiből a nektár származik, a másik
pedig a méhecske, aki a nektár érlelése során ismét kivonja a nektárban lévő
vizet). A mézben lévő természetes cukrok (szénhidrátok) mennyisége 80 % körüli,
a méz fajtájától függően. A méz színe, illata, aromája, állománya és összetétele
függ attól, hogy milyen növény(ek) virágairól, vagy esetleg milyen egyéb cukrot
tartalmazó nedvekből gyűjtötték a méhek a méz alapanyagát. A méz színe a
víztiszta átlátszótól, vagy a hófehér kristályos színtől a sárga, sárgásbarna,
zöldessárga, vörösesbarna színárnyalatokon át a kávébarnáig, sőt egészen a
feketéig terjedhet rendkívül sok színárnyalatban.
A méhek által készített érett méz korlátlan ideig eltartható. A ki-kristályosodása egy
természetes folyamat. A kristályos mézet 40-45 C fokon történő folyamatos
melegítéssel (vízzel telt edényben) visszaállíthatjuk az eredeti állapotába. Érdemes
a mézet hűvös, sötét és száraz helyen tárolni.
Ajánlott a 15 C fok körüli hőmérsékleten tartani.
A méz könnyen felszívódó természetes cukor tartalma miatt gazdag energiaforrás,
ugyanakkor nem hizlal, mert a gyümölcscukor a májban glikogénként raktározódik,
a szőlőcukrot pedig az izmok használják fel gyorsan. Igen gazdag B1, B2, B3, B8,
és B6 vitaminban, emellett rengeteg kalcium, réz, vas, magnézium, mangán,
foszfor, kálium, nátrium, cink és a szervezet az anyagcsere és a baktériumok
elleni védekezés során keletkező szabad gyököktől védő természetes antioxidáns
van benne. A méz különleges táplálék, amely sokáig az egyetlen édesítőszer volt.
Fogyasztása ellenjavallott: cukorbetegség, belső elválasztású mirigyek
túlműködése ( pajzsmirigy, hipofízis, mellékvese), kóros elhízás, kórosan magas
koleszterin szint, méz allergia, gyomorsav túltengés esetén.