Mézes nyalóka

Hozzávalók: amennyi mézet fel szeretnénk áldozni erre a célra, fűszerezhetjük kedvünk szerint például fahéjjal, kakukkfűvel, citromfűvel…stb.

 

Elkészítés: A mézet tegyük egy lábasban, szórjuk rá a porított fűszereket, majd kb. egy negyed órán keresztül főzzük, míg karamellizálódik. A mézben rejlő vitaminok nagyrésze elillan a sok hevítéstől, de torokfájás, köhögés ellen így is nagyon hatásos, hiszen vékony réteget képez a torok nyálkahártyájára. Ezzel akadályozza, hogy a bacilusok megtapadjanak.

Amikor a méz gyöngyözni kezd egy sütőpapírra fektessük a nyalókának szánt pálcikákat, majd töltsünk rá egy-egy kisebb adagot a mézből. Ha meghűlt, csomagoljuk egyenként celofánba őket. Ha egy kicsit ínyencebb nyalókát akarunk, akkor szórhatunk rá, megkeményedés előtt egy kevés pörkölt, apróra vágott diót is.